Bebeklerdeki dişlerin çıkması 6 ay civarı başlar,3 yaş civarı süt dişleri tamamlanır
Bebeklerdeki dişlerin çıkması 6 ay civarı başlar,3 yaş civarı süt dişleri tamamlanır.Toplamda 20 süt dişi (10 üst/10 alt çene) sürer. Dişlerin sürmesi sırasında bazı çocuklarda uyku bozukluğu,kuru öksürük,huysuzluk,hafif ateş görülebilir. Süt dişleri çocuğun çiğnemesinde,konuşmasında yardımcı olmasının yanında altlarında gelişmekte olan daimi dişlerin yerlerini korurlar,iskelet ve kasların uygun gelişmesini sağlarlar Düzenli diş fırçalama ilk dişlerin çıktığı anda başlamalı.
İlk temizliğe gazlı bezler,diş temizleme mendilleri,parmak fırçaları gibi ajanlarla başlanır.
Dişlenme arttıkça ve dişler sürmeye devam ettikçe diş fırçasına geçilir.
En çok sorulan sorulardan biri diş macununa başlama yaşıdır. Çocuklarda 2 yaş civarı diş macunu ile fırçalamaya başlanabilir.
Bebeklerde ve çocuklarda çürük çok yaygın görülmektedir.
Doğru beslenme,düzenli diş fırçalama ve hekim kontrolü ile çürüklerin önüne geçilebilir.
Gece beslenmesi,biberonla uyuma,şeker ve tatlılardan oluşan beslenme düzeni yetersiz ağız hijyeni bakterilerin diş yüzeyinde çok kalmasına ve dişlerin çürümesine neden olmaktadır.
Süt ve genç daimi dişlere uygulanabilecek bazı koruyucu tedaviler ile(flor uygulamaları,fissür örtücüler,plak temizliği vb.)oluşabilecek çürüklerin önüne geçilebilir.
Süt dişleriniz çocuğun ağzında kalması çiğneme,konuşma,estetik kaygılar nedeniyle oluşabilecek sosyal fobileri önlemek amacıyla çok önemlidir.bu nedenlerle süt dişlerindeki çürükler dolgular,kanal tedavileri,istenmeyen diş kayıplarında yer tutucu uygulamaları ile tedavi edilmelidir.
Çocukların ve gençlerin metabolizmaları yetişkinlerden farklı olduğundan tedavileri de farklılık göstermek